Пошук по сайту:                    У базі 1166 записів.
За підтримки:

   Залиште запитання:
   
   


Корисна інформація
Австралія  (5) Австрія  (14) Аргентина  (2) Бельгія  (4) Болгарія  (11) Великобританія  (6) Греція  (15) Данія  (1) Держава Кувейт  (12) Естонія  (7) Єгипет  (4) Ізраїль  (19) Ірландія  (13) Іспанія  (17) Італія  (15) Канада  (8) Киргизька республіка   (9) Кіпр  (7) Королівство Таїланд  (11) Латвія  (10) Литва  (4) Люксембург  (5) Мальта  (6) Нідерланди  (14) Німеччина  (31) Нова Зеландія  (6) Норвегія  (4) ОАЕ  (10) ПАР  (5) Польща  (63)   Португалія  (8) Республіка Білорусь  (9) Республіка Кенія  (2) Республіка Кот-д-Івуар  (2) Республіка Ліберія  (4) Республіка Мальдіви  (2) Республіка Сейшелли  (3) Республіка-островів-Фіджі  (2) Росія  (12) Румунія  (5) Сирія  (4) Словаччина  (5) Словенія  (2) США  (11) Туреччина  (7) Угорщина  (10) Фінляндія  (9) Франція  (6) Хорватія  (7) Чехія  (13) Швейцарія  (2) Швеція  (8) Японія  (4)

 
Стартова » База даних по країнам » Ірландія » Віза

Ірландія

 


Віза

Візова інформація Департаменту закордонних справ Ірландії:
http://foreignaffairs.gov.ie/home/index.aspx?id=8605

Студентські візи для навчання в Ірландії

Якщо Ви бажаєте навчатися в Ірландії менше трьох місяців, вам слід звертатися по студентську візу типу "С". Якщо Ваш курс триває понад три місяці, Вам необхідна студентська віза типу "D".

Якщо Ви маєте студентську візу "С" та бажаєте продовжити період свого перебування в Ірландії, Вам необхідно звернутися до Офіцера з реєстрацій (Registration Officer) поліційного відділу (Garda station) за місцем проживання. (Відповідальний за територію Вашого проживання офіцер з реєстрації є членом An Garda Siochana (Ірландська поліція). Вас можуть також попросити звернутися у письмовій формі щодо подовження візи до Департамента юстиції, рівності та правових реформ.

Загалом, тривалість студентської візи "С" (яка є візою на три місяці для навчання в Ірландії) не подовжується після Вашого прибуття до Ірландії. Подовження може бути здійснено лише у виняткових випадках. Тож дуже важливо знати тривалість курсу навчання ще до того, як звертаєтеся по візу.

Робоча віза/Дозвіл на роботу

Для секторів ринку праці, в яких не вистачає спеціалістів було розроблено певні схеми видачі робочих віз та дозволів на роботу, щоб полегшити найм належних кваліфікованих працівників з країн не членів Європейського економічного простору чи Швейцарії. Ірландські посольства та консульства полегшують перспективним робітникам, яік мають пропозиції від ірландських роботодавців процедуру імміграції та працевлаштування. Офіцери з імміграції мають право за певних умов відмовити будь-якому іноземцеві у наданні дозволу на в’їзд. Нова схема не заміняє, але є швидшою альтернативою процедурі отримання дозволу на роботу, яка досі існує в Ірландії.

Особи, які працюють за такою візою так само захищені законодавством про працю як інші працівники.

Робоча віза/дозвіл на роботу зазвичай дійсні протягом двох років; три місяці - у випадку атестованих доглядальниць. Дозвіл на продовження праці та проживання може видаватися після закінчення цього першого періоду дійсності візи. Особи, які мають робочу візу/дозвіл на роботу можуть змінити свого роботодавця після прибуття до Ірландії, за умови, що вони мають дозвіл на роботу й проживання в країні.

Поновлення робочих віз

За межами Дубліна - окрім випадків атестованих доглядальниць, робочу візу можна поновити в будь-якому відділенні поліцейського інспектора Garda Siochana, якщо Ви продовжуєте виконувати умови схеми.

У Дубліні - окрім випадків атестованих доглядальниць, Ви можете поновити робочу візу в національному імміграційному Garda бюро (Garda National Immigration Bureau), якщо Ви продовжуєте виконувати умови схеми.
Медсестри/атестовані доглядальниці з тимчасовою реєстрацією

An Bord Altranais (The Nursing Board) видає сертифікати тимчасової реєстрації, на основі яких медсестра/ атестована доглядальниця може звертатися по робочі візи/дозволи на роботу тривалістю три місяці. Медсестрам/атестованим доглядальницям з тимчасовою реєстрацією, які не готуються до отримання повної реєстрації, не буде дозволено перебувати в Ірландії після 3-місячного терміну. Медсестри/атестовані доглядальниці з повною реєстрацією в An Bord Altranais можуть поновлювати робочі візи/дозволи на роботу у вищезазначений спосіб.

Реєстрація та дозвіл на перебування

Іноземні громадяни з країн-не членів Європейського економічного простору (виключаючи Швейцарію) повинні протягом трьох місяців від прибуття до країни зареєструватися в Garda Siochana в тому районі, де збираються мешкати. У Дубліні реєстрація проводиться в національному імміграційному Garda бюро (Garda National Immigration Bureau). Якщо Ви проживаєте за межами Дубліну, реєструватися потрібно у поліцейській інспекції Garda (Garda Superintendent's Office), відповідній місцю проживання. Ви маєте також владнати питання щодо подовження Вашого дозволу на проживання з місцевою владою.

Утриманці

Зазвичай, якщо Ви маєте дозвіл на роботу, ваші чоловік/дружина та/або неповнолітні діти можуть приєднатися до Вас після того, як Ви засвідчите свою працевлаштованість. Якщо у Вас робоча віза, то для того, щоб до Вас приєдналися ваші чоловік/дружина та/або неповнолітні діти, Ви маєте пробути в Ірландії не менше року й мати наміри лишатися там ще на термін не менше року. В обох випадках Ви маєте бути спроможним утримувати членів Вашої родини без допомоги громадських коштів або їхнього працевлаштування (окрім випадків, коли члени родини також мають робочу візу/дозвіл на роботу).
З 2005 року чоловіки/дружини працівників, які мають робочі візи/дозволи на роботу можуть також отримати дозвіл на роботу, за умови свого легального перебування в Ірландії.

Дозвіл на перебування

Що робити, якщо після прибуття до Ірландії Ви бажаєте перебувати там довше 3 місяців? - Якщо Ви бажаєте залишитися в країні довше ніж на 3 місяці через роботу, навчання або з інших причин, Вам необхідно отримати дозвіл залишитися в Ірландії. Вам необхідно звернутися до Департаменту юстиції через Garda національне імміграційне бюро (GNIB), або до місцевого Garda- відділення. Вам також знадобиться віза повторного в’їзду (Re-entry Visa), за умови, що Ви бажаєте залишити Ірландію та потім повернутися. Ви можете отримати таку візу у Відділі з отримання візи повторного в’їзду Ірландської служби натуралізації та імміграції (Re-entry Visa Processing Office, Irish Naturalisation and Immigration Service). Департамент юстиції, рівності та правових реформ (Department of Justice, Equality and Law Reform) може зробити запит стосовно додаткових документів на будь-якому етапі розгляду.

Якщо Ви бажаєте залишитися в Ірландії довше ніж на 3 місяці, вам слід зв’язатися з Garda національним імміграційним бюро (GNIB) чи місцевим відділенням Garda для отримання дозволу.

Візи повторного в’їзду

Якщо Ви бажаєте залишитися в Ірландії як турист довше ніж на 3 місяці, але хочете виїхати з Ірландії, а потім знову повернутися, Вам потрібна Віза повторного в’їзду.
По неї необхідно звертатися заздалегідь. Заяви на отримання цієї візи, надіслані поштою, оброблятимуться протягом 4-х днів від дати отримання і візу буде надіслано подавачеві рекомендованим листом.

Громадянство

Набуття ірландського громадянства шляхом укладання шлюбу

Отримати ірландське громадянство шляхом шлюбу, укладеного після 30 листопада 2005 можливо за умов виконання наступних правил. Ви маєте:

  • Перебувати у шлюбі з громадянином Ірландії не менше 3-х років
  • Мати період "визнаного постійного" проживання на острові Ірландія не менше року перед датою подання заяви
  • Ваш шлюб має бути визнано дійсним, відповідно до ірландського законодавства
  • Ви та Ваш чоловік/дружина повинні проживати разом як чоловік та дружина
  • Ви повинні мати схвальну характеристику та мати намір і надалі жити на острові Ірландія.

Процес подання заяви такий самий як і за набуття громадянства шляхом натуралізації. Хоча існуюсь більш сприятливі вимоги для отримання дозволу на проживання але більше немає абсолютного права на отримання громадянства шляхом шлюбу.

Департамент юстиції, рівності та правових реформ (Department of Justice, Equality and Law Reform) має право задовольнити або відмовити у задоволенні Вашої заяви.

У випадку, якщо Ви раніше були одружені й розлучилися - можна розраховувати на набуття громадянства шляхом укладення шлюбу лише якщо Ваш шлюб визнано дійсним, відповідно до ірландського законодавства.

Ви не маєте права вступати у наступний шлюб, окрім випадків, коли ваш попередній шлюб було припинено через:
  • Смерть вашого останнього чоловіка/дружини
  • Розлучення, визнаного дійсним ірландським законодавством.

Розлучення, надане ірландським судом, буде визнано як таке, що припинило Ваш попередній шлюб. Якщо Ваша можливість вступу в даний шлюб залежала від попереднього шлюбу, що закінчився розлученням, і таке розлучення не було отримано в Ірландії, ви повинні пересвідчитися, що дане розлучення визнається ірландським законодавством. Ви матимете надати документальне засвідчення дійсності вашого поточного шлюбу, що включає документальне засвідчення дійсності попереднього розлучення.

До 29 листопада 2005 року можна було отримати громадянство Ірландії подавши післяшлюбну заяву на отримання громадянства. Зараз така схема не працює.

Набуття ірландського громадянства шляхом натуралізації

Під натуралізацією в Ірландії розуміється процес, коли не ірландець, що проживає в Ірландії може звернутися по набуття ірландського громадянства. Щоб звертатися з метою натуралізації в Ірландії, Ви повинні були певний час проживати в Ірландії (мається на увазі фізично перебувати в країні).

Усі заяви з метою натуралізації розглядаються Департаментом юстиції, рівності та правових реформ (Department of Justice, Equality and Law Reform). Цей департамент має повне право надати натуралізацію або відмовити в її наданні.

Існують суворі правила стосовно подання заяви на натуралізацію. Отже, якщо Ви бажаєте набути Ірландське громадянство шляхом натуралізації, Ви повинні:
  • Бути не молодшим 18 років (ви повинні бути одружені, якщо вам менше 18 років)
  • Неповнолітні, народжені в Ірландії (від 1 січня 2005)
  • Мати схвальну характеристику. Garda Síochána (Ірландська національна поліція) надасть довідку про Вашу особу. При прийнятті рішення щодо натуралізації, Департамент юстиції, рівності та правових реформ (Department of Justice, Equality and Law Reform) бере до уваги будь-які правопорушення або справи, що перебувають у розгляді. Деталі стосовно розгляду кримінальних чи цивільних справ у Ірландії чи будь-де має бути розкрито в заяві.
  • Мати період "визнаного постійного" проживання* на острові Ірландія не менше року перед датою подання заяви та протягом 8 років до того, проживати в Ірландії не менше 4 років. 
  • Ви повинні мати намір жити на острові Ірландія і після натуралізації.
  • Зробити заяву про вірність нації та Державі.

Департамент юстиції, рівності та правових реформ має право відмінити одну або більше з цих умов за наступних обставин:
  • Якщо ви маєте ірландське походження, або Ви є одним із батьків чи опікуном, що звертається від імені неповнолітньої дитини, яка має ірландське походження
  • Якщо Ви натуралізовані й звертаєтеся від імені неповнолітньої дитини
  • Якщо Ви є чоловіком/дружиною ірландського громадянина чи натуралізованої особи 
  • Якщо Ви проживали за кордоном і були на громадській службі
  • Якщо Вас визнано біженцем (відповідно до Женевської Конвенції про статус біженців 1951) або Ви є апатридом (відповідно до Конвенції ООН про осіб без громадянства 1954 року).


* "Визнане постійне проживання" складається з періоду проживання, враховуючи період розгляду заяви на натуралізацію. Деякі періоди проживання в державі може бути виключено з визнаних. Це час, коли Ваше перебування не було задокументовано належним чином або (у деяких випадках) періоди, коли Ви мали дозвіл на проживання з метою навчання (тобто, мали студентську візу), або, коли розглядалася заява на отримання притулку.

Визнане проживання для громадян країн, які не є членами Євросоюзу чи Європейського економічного простору – будь-який час, коли Ви повинні були за законом мати дозвіл на проживання в державі але не мали його, не буде зараховано. Слід пам’ятати, що деякі іноземні громадяни звільнені за законом від необхідності мати дозвіл на перебування. Періоди проживання в державі за дозволом також не враховуватиметься, якщо цей дозвіл:
  • Був для навчання (тобто, Ви мали студентську візу), незважаючи на те, чи працювали Ви під час навчання
  • Було видано, поки розглядалася Ваша заява на отримання притулку.

Заяви розглядаються у порядку подання. Процес обробки правильно заповненої заяви, яка супроводжується усіма необхідними документами, займає близько 24 місяців від дати отримання заяви. Для неповної, чи некоректно заповненої заяви процес є довшим.

Відміна громадянства

Департамент юстиції, рівності та правових реформ (Department of Justice, Equality and Law Reform) може відмінити дію Вашого документу про натуралізацію якщо:
  • Його було отримано шляхом обману, надання неправдивих документів чи свідчень або приховання певних фактів
  • Відкритим діянням Ви проявили свою невірність народові чи державі
  • Ви проживали за межами Ірландії (окрім випадків громадської служби) протягом періоду 7 років та без поважної причини не зареєстрували своє ім’я та заяву про намір збереження ірландського громадянства в ірландському дипломатичному представництві, консульському відділі або Департаменті юстиції, рівності та правових реформ на загальній основі
  • Ви також є громадянином держави, що перебуває у стані війни з Ірландією (за законом тієї держави) 
  • Ви, шляхом свого вільного волевиявлення (окрім шлюбу) набули громадянства іншої держави.

Куди звертатися
Відділ у справах громадянства
Citizenship Section (Naturalization)
Irish Naturalization and Immigration Service
13/14 Burgh Quay
Dublin 2
Тел.: (всередині Ірландії): LoCall 1890 551 500.
Тел.: (міжнародний номер): +353 1 616 7700.
E-mail: citizenship_mail@justice.ie.

Громадянство за народженням в Ірландії до 31 грудня 2004 року

Якщо ви народилися в Ірландії та хоча б один із батьків є ірландцем, Ви маєте право на ірландське громадянство. Тим не менш, деяким особам (навіть за умови, що вони народилися на острові Ірландія), необхідно подавати спеціальну заяву на отримання ірландського громадянства. До таких осіб належать:
  • Особа, що народилася на острові Ірландія від не громадянина Ірландії, який на час народження особи мав дипломатичний імунітет у державі.
  • Особа, що народилася в межах повітряного простору чи територіальних вод Ірландії на іноземному кораблі або літаку.
  • Особа, що народилася на території острова Ірландії, але зробила заяву про відчуження, відповідно до розділу 21 Акту про ірландсье громадянство 1956 (Section 21 of the Irish Nationality and Citizenship Act 1956), тобто особа, що заявила, що більше не є громадянином Ірландії. Така особа може поновити Ірландське громадянство визначеним шляхом.

Вищезазначені форми можна дістати в Департаменті юстиції, рівності та правових реформ або в найближчому посольстві чи консульському відділі.

Громадянство за народженням в Ірландії після 31 грудня 2004 року

Особа, яка народилася в Ірландії та хоча б один із батьків є ірландцем, має ірландське громадянство. 1 січня 2005 року новий Акт про ірландське громадянство 2004 року набрав чинності.

Діти, народжені від 1 січня 2005 року, включно від не громадян Ірландії, не мають автоматичного права на ірландське громадянство. Батьки не громадяни Ірландії дітей, що народилися в Ірландії від 1 січня 2005 року включно, повинні довести, що вони мають дійсний зв’язок з Ірландією. Це буде доведено фактом легального проживання в країні протягом трьох років з 4-х останніх років перед народженням дитини. Після доведення дійсного зв’язку з Ірландією, їхня дитина матиме право на ірландське громадянство.

Слід зауважити, що час перебування батьків не громадян Ірландії у статусі студентів чи шукачів притулку не враховуватиметься.

Нове законодавство також відміняє право на громадянство дітей, народжених в Ірландії від:
  • батьків-іноземців, один з яких був іноземним дипломатом
  • батьків-іноземців на іноземному кораблі чи літаку.

Додайте свій коментар

Ваше ім'я*

Повідомлення*


Введіть текст з малюнка*

« Повернутися назад

За підтримки:
Головна   |   Про нас   |   Інформація по країнах   |   Адреси посольств та консульств   |   Часті запитання   |   Контакти
Корисне  |  Інформаційні матеріали ЦКМ   |  Статті  



© 2005-2017 Всі права збережено www.migrantinfo.org.ua, Інформація для мігрантів.
Розроблено AbcSite. Підтримка проекту IOM-Ukraine.